Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Volání po ambicióznější sociální agendě

ehsv.jpgEvropský hospodářský a sociální výbor jde ve svých plánech o sociální agendě ještě dále, než Evropská komise. V důsledku rozsáhlé světové finanční a hospodářské krize se podle Výboru musí Evropská unie o to více zasazovat za silnou sociální a konkurenceschopnou Evropu a vypracovat tak agendu mnohem ambicióznější, než jak ji připravili komisaři.

 

EHSV proto na svém lednovém zasedání přijal stanovisko, v němž je formulován požadavek na nový evropský sociální akční program. Vyzývá tak k posílení a zlepšení otevřené metody koordinace, především pomocí lepšího využívání kvantitativních a kvalitativních cílů.

Sociální agenta by tedy měla obsahovat jak normy práv zaměstnanců, tak jakýsi příslib, že ani ekonomické svobody ani pravidla hospodářské soutěže nebudou mít přednost před základními sociálními právy. Klíčovým je rovněž vytvoření moderní politiky trhu práce a silné, udržitelného sociálního systému příznivého pro zaměstnanost. EHSV rovněž podporuje silnější politická opatření k prosazování rovného zacházení, podpoře osob se zdravotním postižením a boji proti sociálnímu vyloučení. I nadále má Sociální dialog zůstat podle i nadále jedním z nejdůležitějších pilířů evropského sociálního modelu, a sociální partneři by proto měli být zapojeni do přípravy, provádění a kontroly všech opatření v rámci obnovené sociální agendy.

 

Zdroj: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=CES/09/5&format=HTML&aged=0&language=CS&guiLanguage=en