Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zpráva o činnosti sociální sekce za období květen 2010 až leden 2011

Jednání sociální sekce probíhala v prostorách multifunkčního vzdělávacího centra OUN Olomouc, Jungmannova 25,77200 Olomouc.

V průběhu tohoto období byla provedena změna vedení sekce, v září 2010 odstoupil pan Panský a zvolena paní Sibrová.

Na svých zasedáních byly projednány tyto hlavní úkoly:

Dne 24. 5. 2010 :

• Zpráva o závěrečném vyúčtování SS sekce UNO za minulé období

• Vyhodnocení výstupů ze setkání Mgr Kubjatové se zástupci NNO dne 6.4.2010 a příprava orientační postupu pro další setkání.

Dne 21.9.2010

• Upřesněno čerpání minulého rozpočtu sekce. Kromě občerstvení, nájmu a tlumočení byl ze zbytku peněz pořízen reklamní stojan, který je k dispozici po dohodě s OUN pro NNO naší sekce

• Schváleno uzavřít smlouvu o čerpání rozpočtu sekce a účtování s NURS,pověřit, CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ Olomouckého kraje o.s.

• Projednána výzva náměstkyně hejtmana pí. Mgr Kubjátové v souvislosti se záměrem vlády snížit o 800 miliónů Kč rozpočtovou položku na sociální služby v roce 2011. Paní Sibrová byla pověřena napsáním dopisu, v kterém bude vyjádřeno připojení sekce k požadavku kraje na posílení rozpočtu 2011 minimálně na úroveň letošního roku . Současně objednat schůzku zástupců sekce s paní náměstkyní Mgr Kubjátovou a projednat možný termín druhého setkání NNO s paní náměstkyní.

• K připomínkování a případným akcím ke změně zákona o sociálních službách 108/2006 Sb. - snížení příspěvku I.stupně na 800.- Kč bude kontaktovat pí Sibrová telefonicky Ing. Pospíšilovou z krajské pobočky České rady humanitárních organizací ,zda tato celorepubliková organizace připravuje nějaké akce, které bychom sladili a uskutečnili.

• Schválen návrh rozpočtu sekce po dobu trvání významného projektu na příští období do 5/2011:

Dne 20.10.2010.

• Schválena a podepsána Smlouva o spolupráci s NURS včetně přílohy.

• K otázce výzvy náměstkyně hejtmana pí. Mgr Kubjátové v souvislosti se záměrem vlády snížit o 800 miliónů Kč rozpočtovou položku na sociální služby v roce 2011. Paní předsedkyně sjedná schůzku, které se dle možnosti zúčastní ing.Pospíšilová, Mgr Langer a p. Příborský. Na schůzce budou předloženy k projednání tyto body:

- Finanční podpora Olomouckého kraje sociálním službám v zařízeních, která OK zřizuje a sociálním službám jiných zřizovatelů (jakou finanční částkou ze svého rozpočtu Olomoucký kraj spolufinancuje sociální služby - skutečnost 2009, plán 2010).

- Opatření OK pro zachování dostupnosti stávající sítě sociálních služeb při snížení státní dotace v roce 2011.

- Případné krácení dotací pro jednotlivé služby a poskytovatele (pravidla).

- Finanční podpora z rozpočtu Olomouckého Kraje sociálním službám jiných zřizovatelů např. formou samostatného dotačního titulu (předpoklady, politická vůle)

- Problematika ustanovení § 101a zákona č.108/2006 Sb., který má nabýt účinnosti od 1. ledna 2012. Podle tohoto ustanovení má přejít dotační proces v oblasti sociálních služeb na kraje. Stanovisko OK na pozastavení účinnosti do doby ukončení projektu MPSV: Podpora procesů v sociálních službách.

- Stanovisko Olomouckého kraje k problematice naplňování povinnosti poskytovatelů sociálních služeb každoročně sdělovat příslušnému krajskému úřadu údaje o kapacitě, způsobu zabezpečení a nákladovosti jednotlivých sociálních služeb.

Dne 24.11.2010

• Zpráva ze setkání s Mgr Kubjátovou dne 5.11.2010.

Jednání se zúčastnila paní Sibrová, Pospíšilová a pan Příborský. Ze strany Krajského úřadu se zúčastnily ještě 2 pracovnice krajského úřadu – oddělení sociálních služeb K. Spáčilová a Navrátilová.. V průběhu jednání byly projednány a prodiskutovány jednotlivé připravené body. Nebyla projednána otázka uskutečnění dalšího setkání Mgr Kubjátové s NNO, poskytujícími sociální služby. Závěrem bylo přislíbeno další setkání pro další okruhy spolupráce.Z tohoto jednání vyplynuly další okruhy této problematiky,kterou se bude sociální sekce zabývat:

- Zmapovat NNO poskytující sociální služby lze zmapovat z registru poskytovatelů krajského úřadu, nadále usilovat jakou cestou jít pro přípravu dotačního programu Olomouckého kraje pro poskytovatele registrovaných sociálních služeb z řad NNO.

- Členové sekce na příštím jednání sekce předloží náměty pro další jednání

Dne 14.12.2010.

• Projednány náměty pro další jednání s Mgr Kubjátovou

Strategie kraje při financování a rozvoji sociálních služeb, připravit dle možnosti podklad

srovnání financování NNO poskytující registrované sociální služby jinými kraji, navrhnout:

upravit podmínky významných projektů podmínku (financování nesmí být použito na

sociální služby, usilovat o víceleté financování registrovaných sociálních služeb, zmapovat

z registru poskytovatelů NNO na území kraje, zadat tento úkol vytypovanému zpracovateli

na základě DPP .

• Schváleno finanční čerpání sekce za měsíce 9-12 2010.

Poslední jednání sociální sekce před krajským sněmem se uskuteční 11.1.2010.