Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Z květnového jednání krajské reprezentace neziskovek

IMG 5451Květnové setkání předsednictva Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK) proběhlo ve středu 14. 5. v prostorách sdružení OK4EU v Olomouci. Netradiční termín setkání, která je jinak zvykem pořádat první čtvrtek v měsíci, si vynutily státní svátky na začátku května, během nichž nelze nikoho zastihnout. Fotka ke článku dokazuje, že i naše místopředsedkyně Marcela v těchto dnech namísto schůzování raději staví májky.

V úvodu jsme přivítali zástupkyně Katedry aplikované ekonomie Univerzity Palackého, které představily záměr studentských praxí v neziskových organizacích, které jsou našimi členy. Jedná se o kratší – dvoutýdenní, nebo naopak dlouhodobé (4 a více týdnů) bezplatné stáže studentů univerzity organizované podle potřeby konkrétní neziskovky. Druhou formou spolupráce je možnost, aby student pro neziskovou organizaci zpracoval ve své závěrečné práci nějaké odborné téma nebo výzkum. Na úrovni UNO OK by se shromažďovaly nabídky neziskovek i studentů, a ti by se poté domluvili na konkrétní formě spolupráce.

Spolupráce s protějškem UNO OK z partnerského polského kraje, Opolským centrem pro podporu neziskových iniciativ, získává stále konkrétnější kontury. V plánu je podzimní dvoudenní pracovní cesta zástupců neziskového sektoru z Olomouckého kraje k polským kolegům. Nyní jednáme o detailech cesty, která bude ve znamení prvního osobního kontaktu na úrovni reprezentací neziskových organizací z Opolského vojvodství a Olomouckého kraje. Z naší strany by měly mít přednost ty organizace, které se na loňském sněmu UNO OK přihlásily k zahraniční spolupráci, nicméně nikdo není z účasti předem vyloučen.

Zabývali jsme se také aktuální situací v našich odborných a územních sekcích. Hasičská sekce pozvala ostatní z předsednictva do Dubu nad Moravou na Hanáckou hasičskou pouť a také okresní kolo soutěže pro děti a mládež Plamen, které proběhlo v Dolanech u Olomouce. Sociální sekce sleduje novinky v systému financování sociálních služeb ze státního rozpočtu, o kterém by měly rozhodovat kraje. Sekce pro rodinu uspěla s žádostí o podporu činnosti rodinných center z rozpočtu Olomouckého kraje. Z územních sekcí tentokrát bohužel nedošly téměř žádné zprávy.

Statutární město Přerov se rozhodlo podpořit semináře a naše webové stránky, za což děkujeme. Čekáme ještě na podobnou zprávu z města Jeseníka a Olomouckého kraje.

Hynek Pečinka
místopředseda UNO OK
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript