Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Předsednictvo UNO OK se sešlo i před prázdninami

Ve čtvrtek 5. června proběhlo další pravidelné jednání předsednictva Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK). Témata tentokrát byla následující:

Na 25. června je v plánu schůzka představitelů UNO OK se šumperskými neziskovými organizacemi a tamní samosprávou neziskovek v podobě Šumperské sekce UNO OK. Na schůzku budou pozváni i starostové z měst a obcí bývalého okresu Šumperk. Proběhne v kulturním centru v Rapotíně.

Neziskové organizace se sejdou i v Olomouci, a to 30. června odpoledne. V prostorách krajského úřadu proběhne setkání spojené s prezentací výsledků výzkumu o stavu neziskového sektoru v Olomouckém kraji, účastníci si vyslechnou aktuální novinky z UNO OK, které se budou týkat propojení neziskovek a studentských praxí zajišťovaných Univerzitou Palackého, pokroku v navazování spolupráce s neziskovkami v partnerském Opolském vojvodství i z Rady vlády pro NNO. Obě zmíněné akce zajišťuje jako styčný důstojník za UNO OK místopředsedkyně Marcela Vystrčilová.

V rámci aktualit z činnosti sekcí nejvíce rozvířila diskusi zpráva Milana Langera, předsedy Sociální sekce UNO OK popisující praktickou podobu přechodu financování poskytovatelů sociálních služeb z příslušného ministerstva na kraje.

Jako o dalším zdroji financí a možnosti rozvoje UNO OK uvažujeme o unijním programu Erasmus+. Chce to ale ten správný nápad. Předsedu Marka Podlahu jsme na výzvu náměstka hejtmana nominovali do vznikající Stálé regionální konference pro Olomoucký kraj, která by měla být styčným orgánem pro Evropskou unii a její finance, jdoucí v tomto programovacím období do regionů České republiky.

A také jsme ladili noty na setkání s poslancem za Olomoucký kraj a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, kterého se v pátek 13. června zúčastní předseda Podlaha a místopředseda Hynek Pečinka.