Svátek má Žofie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jaká je kondice neziskových organizací v kraji, prozradilo jejich letní setkání

letni-setkani-NNOUnie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK) jako zastřešující organizace a komunikační platforma neziskového sektoru v kraji uspořádala v pondělí 30. června odpolední Letní setkání. Pro zástupce spolků, obecně prospěšných organizací a dalších neziskových struktur z různých oblastí občanské společnosti, kteří zavítali do kongresového sálu olomouckého krajského úřadu, byl připraven bohatý program.

Téměř dvě hodiny zabralo představení výsledků průzkumu řízení lidských zdrojů v neziskových organizacích a sdílení dobré praxe, který v našem kraji na vybraném vzorku cca 50 neziskovek provedla organizace SANEK Ponte. Petr Vojtíšek a Lenka Stárková popsali zjištěné závěry v oblasti propagace neziskovek, jejich finanční kondice, plánování činnosti, práce se zaměstnanci a dobrovolníky a ke každé kapitole přidali svá doporučení. Následně vyzvali účastníky setkání k diskusi nad vybranými výsledky průzkumu. Celý materiál bude volně k dispozici nejen zúčastněným subjektům, ale všem zájemcům na www.uno-ok.cz, tak jako další novinky.

Pomoc neziskovým organizacím v oblasti propagace pomocí tradičních i moderních metod, marketingu a vzdělávání nabídl Michal Vavřina ze společnosti MADMonkey a tipy pro zvýšení povědomí o prospěšných aktivitách jejich neziskovky předal přítomným Aleš Baran z o. s. SERENDIPITY.

Hynek Pečinka a Marcela Vystrčilová z předsednictva UNO OK informovali o aktuálním vývoji v navazování partnerství s neziskovým sektorem v sousedním Opolském vojvodství na polské straně hranice Olomouckého kraje, možnosti praxí studentů Univerzity Palackého v neziskových organizacích formou stáže či zpracování odborného tématu – například průzkumu trhu - formou samostatné práce. Prostor dostal i přehled výhod členství neziskových organizací právě v UNO OK.

Zapojení neziskového sektoru do rozhodování o směřování financí z evropských fondů prostřednictvím tzv. regionálních inovačních strategií se věnovali Kamil Krč a Jiří Rudolf ze sdružení OK4Inovace, praktický postřeh přidal předseda UNO OK Marek Podlaha, který zastupuje neziskový sektor ve stálé regionální konferenci pro Olomoucký kraj, sdružující důležité regionální hráče z řad podnikatelů, samospráv, akademické i neziskové sféry.

Jiří Rudolf se pak ještě v roli člena předsednictva UNO OK podělil o poznámky k činnosti Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, kde působí jako zástupce neziskovek z Olomouckého kraje.

Letní setkání neziskových organizací uspořádala UNO OK poprvé, jinak se měli zástupci neziskovek ze všech okresů Olomouckého kraje možnost organizovaně vidět a konzultovat důležitá témata, která se jich dotýkají, prakticky jen jednou ročně na krajském sněmu. I proto nebylo toto odpoledne promarněným časem. Naopak, účastníci odcházeli se spoustou podnětů, o které se stojí za to podělit s kolegy z jejich organizací, aby se jim fungovalo lépe.

Prezentace ze setání NO naleznete ZDE.

Hynek Pečinka
místopředseda UNO OK
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript