Svátek má Žofie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Festival Mladí pro venkov oživí kapely November 2nd a Hope Astronaut - poprvé bude v zámeckém parku

Festival Mladí pro venkovZámecký park ve Veselíčku ožije první červencovou sobotu odpoledne hudbou kapel, které přijedou zahrát na festival Mladí pro venkov. Občanské sdružení Záhoří pořádá akci už po sedmé. V místním parku ale poprvé.

„Chtěli jsme zkusit festival v tomto nádherném přírodním prostředí, kde navíc stojí už čtrnáct dnů pódium postavené pro obecní slavnosti. Od předchozích ročníků se bude lišit například i v tom, že lidi si budou muset sami přinést deky, na které si kdekoliv posedají či polehají,“ řekla jedna z pořadatelek Julie Zendulková.

Na festivalu se od 16 hodin představí čtyři kapely z regionu. „Večerní koncert November 2nd z Hranic by měl patřit k nejlepším, jaký se dosud v historii festivalu dostal do programu,“ uvedla Zendulková. Přední česká kytarová kapela slaví deset let od vydání debutu Midnight Desert, za který si muzikanti kolem zpěvačky Saši Langošové vysloužili nominaci na Anděla nebo vítězství v Žebříku či cenách rádia Express. Do Veselíčka kapela přijede v sestavě: Saša Langošová (kytara, zpěv), Roman Helcl (Anna K, Janet Robin) - kytara, Jan Lstibůrek (Tomáš Klus, Toxique, Ivan Král…) - baskytara a Petr Ptáček (Steve Walsh trio) - bicí.

Festival ale nabídne i další žánry. Například olomoucké acoustic-folk-rockové kapely Hope Astronaut, jež hraje hudbu vycházející především ze zahraničních kořenů a od roku 2009 zraje jako víno. „Naše písně obsahují jak akustický nádech, tak rockové koření, a občas i saxofon,“ říká frontman kapely Tomáš Krejčiřík.      V prvním roce svého vzniku skupina vydala EP „In Liverpool“, které natočila v anglickém Liverpoolu. V roce 2011 poté přišla na svět jejich debutová deska „Songs for Mirrors“, z níž vzešel singl „Anyone Can Shine“, k němuž kapela pořídila svůj první videoklip. „Skladbu poté zařadilo Rádio Wave do pořadu Startér,“ řekl Krejčiřík s tím, že druhé CD „Someone’s Missing“ vzniklo roce 2013 v Helsinkách. Za své působení kapela odehrála koncerty jak na festivalech (Febiofest, Jeden svět, Fiesta, Letní Letná), tak se zahraničními umělci (např. Bee and Flower, David Kitt). Tomáš Krejčiřík vystupoval sólově na irském festivalu Live Mic Weekender, newyorském The Scratcher Sessions nebo v polském Krakově.

Fanoušci festivalu se mohou těšit také na dvě tradiční kapely. „Jistě si rádi zazpívají a zatančí při písničkách v podání přerovských tramp grassových Šediváků, které sem zveme každý rok. A celý program odstartuje regionální kapela Od neděle…, složená z nadšených amatérských muzikantů z Veselíčka a okolních obcí Osek nad Bečvou, Sušice či Pavlovice,“ dodala pořadatelka Zendulková.

Festival bude i tentokrát bohatý na občerstvení a v doprovodném programu se nezapomene ani na děti. „Kromě toho, že se proběhnou po parku, mohou krmit právě vylíhnuté kačenky v jezírku u pódia, přijede skákací hrad a cukrová vata,“ slibují organizátoři. Občerstvení v podobě řízků, žeber, kabanosu, langošů či hranolek, zmrzliny a sladkostí doplní tradiční pivo a alko i nealko nápoje, které zajistí veselíčský Sbor dobrovolných hasičů a provozovatelka hospůdky Na Kovárně.

Pořadatelem neziskové akce je občanské sdružení Záhoří s podporou dotací z Olomouckého kraje, Obce Veselíčko a několika sponzorů.

 

Kontakt:

Tomáš Šulák, Tel. 775 949 142, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více informací o Záhoří, o. s. najdete na webových stránkách Obce Veselíčko
 http://www.obec-veselicko.cz/category/aktuality/zahori/