Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Komunitární program LIFE

Pro období 2014-2020 bylo rozhodnuto o integrovaném přístupu k financování životního prostředí. Jeho součástí se stal i finanční nástroj úzce zaměřený na životní prostředí – program LIFE. Program nahradil dřívější programy Forest Focus, NGO Programme, Urban Programme, LIFE Programme (Nature, Environment, Third countries) a General fund supporting policy development and policy implementation a LIFE+.

Program LIFE je realizován v rámci dvou na sebe navazujících víceletých pracovních období. Skládá se z Podprogramu pro životní prostředí a Podprogramu pro oblast klimatu. Každý Podprogram se dále člení na tři pilíře. Program LIFE ve zvýšené míře sdružuje zdroje a odborné zkušenosti, poskytuje platformu pro přípravu a výměnu osvědčených postupů a znalostí pro zlepšení stavu v prioritních oblastech daných Evropskou unií. Specifické cíle pro jednotlivé podprogramy jsou definovány v Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1293/2013 ze dne 11. prosince 2013. Určují zásadní cíle, priority, oblasti a typy podporovaných činností, jejich očekávané výsledky i maximální míru kofinancování. Pro období 2014–2017 se v rámci Podprogramu pro životní prostředí stanoví výpočet indikativních alokací pro jednotlivé členské státy. V období 2017–2020 bude od indikativních alokací zcela upuštěno.

Finanční prostředky vyčleněné na implementaci programu LIFE na období 2014-2020 činí 3 456 655 000 EUR, mezi jednotlivé podprogramy jsou rozděleny následovně: Podprogram pro životní prostředí 2 592 491 250 EUR a pro Podprogram pro oblast klimatu 864 163 750 EUR. Z prostředků mohou být financovány veřejné i soukromé subjekty. Nejméně 81 % rozpočtových prostředků musí být přiděleno na projekty podporované formou grantu na akce, nebo případně s využitím finančního nástroje. Na integrované projekty může být vyčleněno max. 30 % rozpočtových prostředků pro granty na akce.

Financování projektů v rámci programu LIFE je realizováno formou grantů, veřejných zakázek nebo příspěvkem do finančních nástrojů. Pomocí grantů mohou být financovány pilotní projekty, demonstrační projekty, projekty využívající osvědčené postupy, integrované projekty, projekty technické pomoci, přípravné projekty, informační projekty.

Granty na provozní náklady poskytují podporu na určité provozní a administrativní náklady neziskových subjektů, které se podílejí na rozvoji, provádění a kontrole dodržování politiky a právních předpisů Unie. Maximální míra spolufinancování grantů je 70 % z celkových způsobilých nákladů.

Návrhy musí být předloženy subjekty registrovanými v členských státech EU, které jsou veřejnými nebo soukromými subjekty (obchodní společnosti, neziskové organizace) či institucemi.
Žádosti „tradičních“ projektů se předkládají elektronicky prostřednictvím speciálního portálu Evropské komise (https://webgate.ec.europa.eu/eproposalWeb/). Žádosti všech ostatních typů projektů je nutno podat skrze Formulář žádosti (k dispozici v příslušném balíčku zde: http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2014/index.htm#capacity)

Termín pro podání návrhů:
- „Tradiční projekty“ - 16. října 2014 v 16:00
-  Přípravné projekty – 29. října 2014 v 16:00
-  Integrované projekty – 10. října 2014 v 16:00 – 1. fáze předkládání konceptů
-  Projekty technické pomoci – 15. září 2014 v 16:00
-  Projekty budování kapacit – 30. září 2014 v 16:00

Členské státy mohou, na základě dobrovolnosti, poskytovat podporu žadatelům a vyzvat je k předložení návrhů projektů před formálním termínem pro podávání návrhů. Toto předložení však není ze strany žadatele povinné.

Pro více informací kontaktujte:
Kontaktní místo v České republice
Markéta Konečná
Ministerstvo životního prostředí ČR
Vršovická 65
100 10 Praha 10
Tel.: +420 267 12 24 47
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

http://www.mzp.cz