Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sluňákov zve v únoru na vycházku k mokřadům i Šelmí den

2-slunakov-09Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. zve širokou veřejnost na svůj únorový program. Vydejte se na vycházku areálem Domu přírody Litovelského Pomoraví, na které možná zahlédnete bobry. Spolu se svými dětmi navštivte Šelmí den nebo se zúčastněte ekologické besedy na téma stěhování ptáků z přírody do měst.

 

sobota, 7. února 2015  07.30
Areál Domu přírody Litovelského Pomoraví (okolí Sluňákova v Horce nad Moravou)
Vycházka k mezinárodnímu dnu mokřadů

Krátká vycházka areálem Domu přírody u Sluňákova po malých tůňkách, mokřinách a kolem řeky (doporučujeme nepromokavou obuv a dalekohled!). Prohlédneme si "budovatelskou" činnost bobří rodiny vedoucí k přirozenému vývoji mokřadu a snad zahlédneme i "modrý drahokam" - ledňáčka. Sraz před vstupem do centra Sluňákov v 7:30. Předpokládané ukončení kolem 9:00. Exkurzi povede Evžen Tošenovský, Česká společnost ornitologická.


sobota, 14. února 2015  10.00
Dům přírody Litovelského Pomoraví - centrum Sluňákov Horka nad Moravou
Šelmí den pro rodiče s dětmi

Tradiční zimní den plný aktivit pro rodiče s dětmi. Vyzkoušíte si vydří lov, potkáte chytrou lišku, poznáte šelmí stopy, hlasy i jídelníček a nakonec si možná najdete šelmího partnera.
Další aktivity: Písňohraní s paní Fridrichovou • promítání tematických šelmích večerníčků • beseda o ochraně vlků, rysů a medvědů v sále ve 14.30 hodin (Hnutí DUHA) • výstava Soužití s velkými šelmami (Hnutí DUHA) • prodej regionálních produktů lákavé občerstvení i něco pro zahřátí možnost procházky na Loveckou chatu...


úterý, 24. února 2015  18.00
Muzeum umění Olomouc - sál Divadlo hudby
Tomáš Grim: Proč ptáci nemají rádi přírodu a stěhují se do měst?

Obecně se ví, že vliv člověka na přírodu je nedobrý. Třeba doslova za humny nám dramaticky klesají populace skřivanů polních a dalších ptáků obývajících zemědělskou kulturní krajinu. A není kulturnější krajiny než té, které říkáme město. Proč se pak různí živočichové městům nejen že nevyhýbají, ale dokonce je upřednostňují? Například vrabci domácí dosahují v obcích přibližně stokrát vyšší hnízdní hustoty než mimo obce. Ani laik ve městech nepřehlédne všudypřítomné holuby, rehky domácí či kosy černé. A dalších ptačích novo-usedlíků přibývá. Co tady dělají? Proč mají tito a mnozí další rádi anti-přírodu? Je město ekologická past, nebo dobré místo k životu?