Svátek má Klaudie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Ceny VIA BONA za filantropii letos ocenily pomoc lidem bez domova i dar ze závěti

DSC 0118PRAHA - Nadace Via letos už poosmnácté ocenila jednotlivce a firmy, kteří pomáhají měnit své okolí a darují druhým svůj čas, schopnosti či peníze. V osmi kategoriích vyhlásila letošní vítěze Ceny VIA BONA za filantropii. Nad Cenou VIA BONA převzal záštitu velvyslanec Spojených států v České republice Andrew H. Schapiro. „Jsem velmi rád, že Americké velvyslanectví může i letos podpořit Cenu VIA BONA. Oceňuji práci Nadace Via na posilování neziskového sektoru, rozvoji filantropie a podpoře spolupráce mezi veřejnou, soukromou a neziskovou sférou,” prohlásil velvyslanec.

K vítězům patří například Vojtěch Sedláček (za inovativní podporu lidí bez domova v projektu Nejdřív střecha), Libor Winkler (za systematickou podporu protikorupčního projektu Rekonstrukce státu), či Kateřina Vaňáková (za realizaci řady dobrovolnických aktivit ve svém okolí a nadšení, kterým strhává k pomáhání další mladé lidi). „Srdcařkou roku“ se stala Zdenka Wasserbauerová, kterou nezávislá komise ocenila za získávání nových dárců kostní dřeně a za osvětu u mladých lidí, že dárcovství kostní dřeně má smysl. Za posledních 18 let do registru získala 7 600 nových dárců.

Nezávislé komise vybraly vítěze v celkem sedmi kategoriích, novinkou letošního ročníku byla navíc Cena veřejnosti, jejíž vítěz vzešel z online hlasování na speciálních internetových stránkách v rámci mediální kampaně „Umíme to už od dětství“. Cenu veřejnosti získali studenti gymnázia Jateční v Ústí nad Labem za sérii unikátních dobročinných projektů, kterými pomáhají měnit své okolí k lepšímu.

Novou kategorií byla letos i Cena za dar ze závěti. Cílem tohoto ocenění je upozornit na možnost darování ze závěti a zároveň ocenit ty, kteří touto cestou inspirují druhé. Darování odkazem v závěti je v Česku spojeno s mnoha dogmaty, přitom odkázat svůj majetek nebo jeho část neziskovým organizacím je velkou příležitostí, jak podpořit dobrou věc. Cenu v této kategorii získala in memoriam prof. Kateřina Šmídková, jejíž dar dal vzniknout ocenění podporující české vědkyně v oboru ekonomie.

Mezi oceněné firmy letos patří Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí a společnost NET4GAS, s.r.o.

„Filantropie nemusí být o penězích. Lidé mohou darovat třeba svůj čas, zkušenosti či vědomosti. Filantropie je láska k lidem, vztah ke světu i vztah k sobě samému,“ shrnuje Jiří Bárta, ředitel Nadace Via. Podle nedávného průzkumu agentury STEM pro Nadaci Via a Sdružení Via je nejčastější motivací k tomu, proč lidé darují, důvod, že „dobročinnost cítím jako svou morální povinnost“. Tuto variantu v průzkumu zvolilo 42 procent dotázaných. (Celý průzkum najdete zde).

via-logo„Na příbězích, které jsou nominovány do Ceny VIA BONA, mě nepřestává dojímat to, že se stále nacházejí lidé, u nichž se vzedme lidství a pocit sounáležitosti s člověkem, se společenstvím, s tlupou ve chvílích, kdy by mohlo být tak snadné zůstat lhostejným,“ říká patronka Ceny VIA BONA 2015 Věra Výtvarová, vedoucí partnerka PwC ČR. „Je krásné vnímat, že silné příběhy se dějí,“ dodává. Dalšími patrony ceny se letos stali Václav Dejčmar a manželé Jan a Ericka Sýkorovi.

Profily letošních oceněných si přečtěte zde.