Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Kyberšikana? Neboj se promluvit!

ilustrační fotoO víkendu 12. – 14. února měli členové a přátelé Asociace dramacenter České republiky možnost nahlédnout pod pokličku interaktivního divadelního programu Neboj se promluvit. Program, který Sdružení D realizuje v rámci projektu Nenávist na internet nepatří již od ledna 2015, se snaží děti z 8. a 9. tříd připravit na to, aby dokázaly čelit nelehkým situacím ve světě internetové komunikace. Není jednoduché postavit se agresorovi, někdy není jednoduché ho vůbec vypátrat. Ale efektivní způsoby řešení existují a lze je uplatnit o to snáz, pokud víme, že existují a máme je natrénované. Chce to spoustu odvahy a cílevědomost, nenechat se odradit…

Právě proto interaktivní program divadla fórum pracuje s principem zkusit si vyřešit problém nanečisto, navíc za takových podmínek, které simulují skutečné reakce okolí. Lektoři v roli reagují na návrhy žáků autenticky, čímž účastníci dostanou okamžitou zpětnou vazbu, zda by bylo jejich řešení vhodné či úspěšné.

A jak to tedy v našich příbězích dopadne? Přemluví holky Denisu, aby ignorovala video na internetu, kde zvrací opilá v kalhotkách, přestože je jí 14? A co s věčně zaneprázdněnou mámou – je tak těžké si s ní promluvit, ale co když to jinak nejde? Žáci mohou hrdinkám pomoci, aby se jejich příběh neodvíjel tou nejhorší možnou cestou. Protože cest je vždy víc, jen o nich vědět a nevzdat se.

V rámci projektu Nenávist na internet nepatří probíhá na stejné škole také vrstevnická kampaň, díky které se dostane do širšího povědomí, že existuje web www.nebojsepromluvit.cz, na němž se děti mohou lépe zorientovat v tématu kyberšikany a v možnostech pomoci jejím obětem. Jak bude školní kampaň vypadat, můžou ovlivnit samotní dobrovolníci z řad žáků. Kampaň je podpořena množstvím různých propagačních materiálů, které mohou dobrovolníkům pomoct oslovit celý 2. stupeň jejich školy.

Organizace z Prahy, Plzně, Hradce Králové, Českých Budějovic, Brna a Ostravy zaštítěné spolu se Sdružením D Asociací dramacenter ČR byly v únoru podrobně seznámeny s plánem této kampaně Neboj se promluvit a z workshopů si odnesly také scénář a metodiku k interaktivnímu programu divadla fórum.

Projekt Nenávist na internet nepatří je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.