Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Spojená Bečva – ochránci přírody se sdružují pro záchranu řeky

bečvaProbíhající příprava vodního díla Skalička vyvolává oprávněné obavy ekologů o řeku Bečvu, která je naším největším štěrkonosným tokem. Nevládní ekologické organizace z regionu Pobečví proto vytvářejí novou občanskou platformu, která bude podobu VD Skalička bedlivě sledovat a usilovat o to, aby realizace této stavby nevedla k nevratným negativním dopadům na celkový ekologický stav řeky. V propojení svých organizací vidí ochránci přírody účinnou cestu k prosazení protipovodňových opatření, jež budou v souladu s moderními trendy ekologické správy vodních toků uplatňovaných již řadu let ve vyspělých zemích. Název neformální platformy je symbolický: „Spojená Bečva“.

 

Miroslav Dvorský, který v platformě zastupuje Severomoravské regionální sdružení Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), které sdružuje desítky ZO ČSOP, k věci uvádí: „Již od povodně z r. 1997 se mluví o tzv. Teplickém poldru, což má být suchá nádrž na místě kdysi plánované velké vodní nádrže Teplice, jež pochází ještě z dob komunismu. Tato mamutí přehrada měla sloužit jako zdroj vody pro jadernou elektrárnu Blahutovice. Teprve v loňském roce byl název poldru změněn na VD Skalička a současně se vodohospodáři vrátili k myšlence přehrady se stálou vodní plochou“.

Jiří Pavelka, zástupce téhož sdružení k tomu dodává: „Přehrada s trvalým vzdutím vody zásadně mění vodní režim řeky, především má negativní dopad na splaveninový režim, neboť zachytává přirozený chod štěrků a také představuje nepřekonatelnou překážku pro migrující živočichy. To je v případě Bečvy, která je naší největší štěrkonosnou řekou, katastrofický scénář pro možnosti její ekologické obnovy. Rovněž již samovolně zpřírodněné úseky Bečvy by byly ztrátou splavenin poškozeny“.

Proč tomu tak je, vysvětluje Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu, která se ochranou vodních toků dlouhodobě zabývá, konkrétně říká: „Zastavení chodu štěrků vodním dílem Skalička ještě znásobí již tak závažné problémy se zahlubováním koryta Bečvy, které nastalo v důsledku její regulace. Řeka zbavená štěrků, na jejichž odnos jinak vynakládá značnou část své energie, si takto uvolněnou sílu vybije v dnové erozi. Tímto procesem se z původně štěrkonosných řek s mělkým a širokým řečištěm stávají hluboké kaňony zaříznuté do podloží.“ K takovému jevu například došlo na toku Morávky nad Frýdkem-Místkem po té, co byla vybudována v. n. Morávka.

Nevládní ekologické organizace nyní plánují diskuzní workshop s Povodím Moravy, s. p., které je investorem vodního díla Skalička. Účelem setkání je výměna informací a názorů.

Pro veřejnost se pak uskuteční poznávací plavba po řece Bečvě, které se bude konat 19. března, více informací a registrace na akci je zde.

  • Miroslav Dvorský, Severomoravské RS ČSOP, 728 585 009, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
  • Jiří Pavelka, Severomoravské RS ČSOP, 607 713 251, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript