Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sluňákovské jarní akce a pozvání na Ekologické dny

slunakov 494Sluňákov, centrum ekologické výchovy města Olomouce o. p. s. pořádá již 26. ročník Ekologických dnů, letos s mottem Kdo nás vyhání z domovů. Tento tradiční festival v nové krajině, jak ho nazvali pořadatelé, nabídne široké veřejnosti besedy na environmentální témata, Ekojarmark na olomouckém Horním náměstí, kulturní vystoupení a workshopy v areálu Domu přírody Litovelského Pomoraví nebo provázené výlety do hanácké krajiny či výstavy kreseb a skulptur.

Letošní ročník Ekologických dnů proběhne od 15. dubna do 1. května. Podrobný program najdete na www.slunakov.cz

 

Zde je pozvánka na nejbližší akce pořádané Sluňákovem, částečně před a částečně už i v rámci Ekologických dnů Olomouc:

úterý, 12. duben 2016 16.00 autobusové nádraží tržnice :: Po stopách olomouckých popelářů

Exkurze na místo, kam byste se asi jindy nevydali. Prohlídka dotřiďovací linky Technických služeb města Olomouce, a. s., přes kterou prochází tříděný odpad z barevných kontejnerů ve městě. Pojďte se s námi přesvědčit, co to tu s odpadem provádí, a zjistit, kam suroviny putují dál. Můžeme vám slíbit nevšední zážitek a komentář doprovázený (lehce snesitelným) odpadovým zápachem.

Sraz účastníků v 16 hodin na autobusovém nádraží Tržnice nedaleko stánku s pečivem. Předpokládaný návrat v 18 hodin. Přihlašujte se na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  nebo telefonicky na 585 154 711.

středa, 13. duben 2016 17:30 Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov Horka nad Moravou :: Kvákání v Domu přírody

Den, kdy se u nás zastaví obojživelníci při své náročné cestě ze zimovišť do vodních tůní, jezer, rybníků a nádrží. Pokud přijdete také, můžete se s nimi seznámit. Běžně žijící druhy v České republice, informace o jejich životě, zvláštnostech a ochraně. Zábavný testík s malou odměnou. Večerní vycházka za žabím koncertem a vodním životem tůní. Dopoledne programy pro přihlášené kolektivy žáků základních škol.

sobota, 16. duben 2016 7:30 Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov Horka nad Moravou :: Vítání ptačího zpěvu v Domu přírody

Jarní procházka areálem Domu přírody Litovelského Pomoraví kolem rybníčků, tůněk a řeky a v jejím průběhu povídání (nejen) o ptácích a určování ptáků podle hlasu, soutěže pro děti, kontroly a rozvěšování (nejen) ptačích budek – vhodné zejména pro rodiny s dětmi (dalekohledy s sebou!). Pro zájemce možnost pokračování delším výletem do Litovelského Pomoraví. Pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s centrem Sluňákov. Vede Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky @ birdlife.cz) a Monika Kukalová (monika.kukalova @ slunakov.cz).

sobota, 23. duben 2016 14–21 hodin Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov :: Země snivců v Domu přírody. Živelná krajina Domu přírody Litovelského Pomoraví

Přijďte si společně užít areál, povykládat, setkat se se zajímavými umělci, přidat se k jejich tvoření svým vlastním, posedět u čaje, kávy a něčeho k zakousnutí, pobýt v Domu přírody. Program bude upravován v rámci živelného setkání umělců v areálu Domu přírody. Aktuální program sledujte na www.slunakov.cz před akcí.

sobota, 23. duben 2016 9.30 před hospodou U Poutníka :: Ján Kadlec : Kříž v krajině – alej a chrám na svatém Kopečku

Chrám Panny Marie na Svatém Kopečku, věhlasné poutní místo, které v roce 1995 při své návštěvě papež Jan Pavel II. povýšil na baziliku minor. Ta tvoří spolu s bočními křídly a čtyřřadou lipovou alejí zdaleka viditelný kříž v krajině. Okolí baziliky má výrazné genius loci a nesmírnou kulturně krajinářskou hodnotou. „Žlutavý kostel vlá na hoře zelené, to je korouhev této krajiny tiché a svěcené, to je Svatý Kopeček u Olomouce“ napsal básník Jiří Wolker.

Sraz u hospody U Poutníka v Samotíškách  – dolní konec aleje. Předpokládané zakončení v 11:30 na Svatém Kopečku u Olomouce. Komentář Jána Kadlece doplní Pavel Oslík a zástupce baziliky bratr Radim.

neděle, 24. duben 2016 8.30 ul. Legionářská – poblíž plaveckého stadionu :: Martin Golec: Kulturní dimenze severní části Moravského krasu

Salmské panství, krasové jevy v předjaří, tání vod, … Macochu jistě znáte, ale s Martinem Golecem Vás čeká nejedno překvapení. Navázání na mimořádně úspěšnou loňskou návštěvu Býčí skály a jejího okolí. Sraz přihlášených u autobusu v Legionářské ulici v blízkosti plaveckého stadionu v 8:30.

Program: 10:00 Návštěva Domu přírody Moravského krasu se zcela novou expozicí a 3D filmem. 12:00 Rozchod na oběd. 13:00 Procházka krasem: Koňská jáma – neolitická svatyně a Rytířská jeskyně – jeskynní hrad a největší portál Moravského krasu. 15:30 Macocha. Baterku s sebou, dobré boty a oblečení do jeskyně. Pěší chůze asi 5 kilometrů, místy náročnější terén. Předpokládaný příjezd autobusu zpět do Olomouce: 18:00.

Na výlet je nutno se do 15. 4. přihlásitna emailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , případně na tel. 585 378 345.

neděle, 24. duben 2016 8.30 ul. Legionářská – poblíž plaveckého stadionu :: Jakub Potůček: Industriální Ostrava – dolní oblast Vítkovic

Sraz přihlášených u autobusu v Legionářské ulici v blízkosti plaveckého stadionu v 8.30.

V roce 1998 byla ve Vítkovicích po 170 letech ukončena v Dolní oblasti výroba surového železa, koksu a aglomerátu. Část této lokality byla spolu s dolem Hlubina v roce 2002 prohlášena za národní kulturní památku a v roce 2008 zařazena do Evropského kulturního dědictví. Od zastavení byl rozlehlý areál nepřístupný a mimo provoz. Již několik let probíhá zásadní obnova celého průmyslového areálu, v němž je památkově chráněných 11 hektarů a na zbývajících 140 hektarech má vzniknout kulturně-společenský areál. Předpokládané náklady se vyšplhají na 60 miliard Kč. Za proměnu areálu Dolní oblasti Vítkovic si v září 2014 vysloužil architekt Josef Pleskot čestný titul Architekt roku. Přestože jsme již toto místo před lety navštívili, navštívíme jej znova. Za poslední dva až tři roky zde byly realizovány nové projekty, které návštěvu této industriální památky mění na nevšední zážitek.

Předpokládaný příjezd autobusu zpět do Olomouce v 18 hodin. Na výlet je nutno se do 15. 4. přihlásitna emailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , případně na tel. 585 378 345.

neděle, 1. květen 2016 06.00 sraz most – Martinova ul. – Olomouc-Řepčín :: Vítání ptačího zpěvu

Ranní vycházka za pozorováním ptáků a poslechem jejich hlasů. Ukázka odchytu ptáků a kroužkování. Ukončení po osmé hodině u koupaliště Poděbrady. Vede Kateřina Ševčíková, Pořádá Moravský ornitologický spolek, Česká společnost ornitologická.

neděle, 1. květen 2016 21.00 sraz u kostela sv. Mořice - ul. Opletalova :: Noc slavíků

Procházka do světa, kde si prožitek nejde zaplatit. Jde totiž o to, co si zrovna myslí slavíci. První máj je nejlepší čas pro romantickou večerní vycházku za zpěvem slavíků. Není vyloučeno, že vás přestane zajímat odborný výklad a v takovém případě se můžete od skupiny kdykoli oddělit, třeba v páru. Zbývající účastníky zavedeme na místo, kde lidé někdy raději zavírají okna, když slavíci začnou koncem dubna zpívat. Pokud by náhodou slavíci mlčeli, poslechneme si slavíka a další noční hlasy alespoň z nahrávky. Vede Kateřina Ševčíková. Pořádáno ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem.