Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Novinky i tradice činnosti olomouckého Onko klubu Slunečnice

slunecniceLetošní rok je patnáctým rokem činnosti Onko klubu Slunečnice. A začátkem jubilejního roku došlo v našem klubu, který je kolektivním členem Ligy proti rakovině, k významné organizační změně. K 1. lednu letošního roku se stal jednadvacátým klubem seniorů, jejichž zřizovatelem je statutární město Olomouc. Získal vlastní sídlo v prostorách klubu na Polské ulici i možnost zapojit se do kulturních, vzdělávacích a jiných akcí pořádaných Magistrátem města Olomouce pro seniory nebo jinými kluby seniorů.

V průběhu ledna až března se mimo pravidelných sportovních a tělovýchovných aktivit klub uspořádal řadu dalších akcí. V únoru a březnu to byly již tradiční sobotní návštěvy Lázní Slatinice s procedurami a obědem v lázeňské restauraci. I při jednodenním pobytu si naše členky užily klid a pohodu při masážích, koupelích či rašelinových zábalech.

Pátek 11. března přinesl našim členkám úžasný kulturní zážitek. Společně jsme navštívily představení Prodané nevěsty v Moravském divadle s Leou Vítkovou, Petrem Martínkem, nositelem ceny Thálie Jiřím Přibylem, Ondřejem Koplíkem, nominovaným na cenu Thálie za rok 2015, Barborou Martínkovou-Poláškovou a dalšími vynikajícími sólisty.

Na lednové schůzi byla zhodnocena činnost klubu v roce 2015 a přijat plán akcí na rok 2016. Součástí únorové schůze byla beseda s dobrovolnou pracovnicí spolku Bwindi Orphans paní Libuší Dostálovou. Spolek organizuje adopci na dálku, pomoc sirotkům a dalším znevýhodněným dětem, rozvoj škol, drobného podnikání ve dvou místech jedné z nejchudších afrických zemí Ugandě. Paní magistra vyprávěla o záslužné činnosti Bwindi Orphans a promítala snímky o sponzorské cestě do Ugandy. Účastnice schůze mohly okusit pravý ugandský čaj nebo kávu, zakoupit si výrobky z Ugandy, jako ručně vyráběné korálky, náramky, košíčky, podložky… A tím i náš klub přispěl na pomoc ugandským sirotkům a chudým rodinám.

Březnová členská schůze se již konala v příjemných prostorách Klubu pro seniory na Polské ulici. Součástí klubu je i kuchyňka a tak nechybělo kafíčko či čajíček. Zaujala beseda s cvičitelkou tai-či Světlanou Kostrunkovou o jejích návštěvách Číny. Cestuje za poznáním země, ale především za čerpáním nových inspirací pro cvičitelskou činnost. Absolvuje výuku ve škole tai-či ve Wudangských horách ve střední Číně, v místě, kde toto cvičení vzniklo.

Poslední akcí prvních tří měsíců letošního roku, kterou nemohu vynechat, je premiérová, ale přitom úspěšná, účast klubu na jarním bowlingovém turnaji pro seniory v BEST sportcentru v Olomouci. Naše reprezentantky skončily na pěkném pátém místě z dvanácti zúčastněných družstev.

Náš klub se nyní připravuje na významné jarní akce a to především na zapojení do XX. ročníku celostátní sbírky Český den proti rakovině (Květinový den), ale o tom ale až příště.

Věra Kratochvílová, Onko klub Slunečnice Olomouc

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , M: +420 723 753 089