Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Přátelé přírody v kilometru nad mořem. Na východě Krkonoš proběhl jejich výroční sraz

Setkání PPŽACLÉŘ - Před pěti lety uspořádala česká větev mezinárodního hnutí Přátelé přírody (Naturefriends) první celostátní sraz. Tento nápad se rychle osvědčil a realizuje se od té doby každoročně na podzim na různých místech Česka. A tak se o prodlouženém víkendu 12. – 15. října potkali členové a příznivci spolku Přátelé přírody z. s. už pošesté - tentokrát na Rýchorské boudě na východě Krkonoš a v nadmořské výšce tisíc metrů.

Čtyřicítka účastníků si za celoroční pestrou činnost svých místních skupin, které působí ve většině krajů Česka, vysloužila překrásné počasí, které prý v tomto ročním období na Rýchorách téměř nebývá. Mohli proto strávit pátek a sobotu objevováním přírody a historie tohoto koutu Krkonoš, kam zavítává jen málo turistů. S minulostí Rýchor se seznámili především při páteční návštěvě ekocentra Dotek v Horním Maršově a procházkách po vesnici a jejím okolí. V sobotu se pak většina účastníků rozeběhla po kopcích a užívala si podzimně zbarvené lesy a výhledy ze hřebenů a horských luk. Někteří pak přírodu propojili s civilizací a navštívili bývalé hornické a tkalcovské město Žacléř a blízké zbytky předválečné pevnostní linie.

Součástí Setkání Přátel přírody byly i společné večery, které členové a příznivci spolku využili ke vzájemné inspiraci k další činnosti a družení u kytar. Na páteční večer pak byla připravena tematická projekce filmových dokumentů z projektu Jeden svět. V neděli dopoledne proběhla i valná hromada spolku a ti, co se jí neúčastnili, se ještě snažili nasát co nejvíce atmosféry zdejších končin, předtím než sjeli z rýchorské náhorní plošiny zpět do reality všedních dnů.

„Poprvé jsme naše Setkání organizovali v místě, kde žádná z našich skupin není doma. Účastníky tak nerušily myšlenky na různé domácí povinnosti a mohli si plně užívat atmosféru místa, kde z nás málokdo dříve byl, a více poznat Přátele přírody odjinud než jejich vlastní skupiny. Tento záměr nám dokonale vyšel. Doufám, že navázaná přátelství dlouho vydrží, a už se těším na další výroční Setkání Přátel přírody, tentokrát v Železných horách.“ uzavřel předseda spolku Hynek Pečinka.

Přátelé přírody: Žijeme přírodou, historií a kulturou. Rádi ovlivňujeme svět kolem sebe.

Spolek Přátelé přírody z. s. je národní nestátní nezisková organizace, jejíž místní skupiny a přidružení členové působí v několika krajích Česka. Zabývá se přírodou, kulturou a historií Českých zemí, poznáváním jiných krajů a kultur a aktivně spolupracuje s podobně naladěnými kolektivy v Česku i jinde ve světě. Dává příležitost seberealizace, aktivního trávení volného času, prostor pro dobrovolnictví a mezilidský kontakt. Spolek je součástí mezinárodního hnutí Přátel přírody (Naturefriends International, Naturfreunde Internationale). V Česku k hnutí Přátel přírody patří asi 600 členů působících v několika krajích.

[Přátelé přírody z. s., tisková zpráva 18. 10. 2017, www.pratele-prirody.cz]