Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Festival Dny umění nevidomých na Moravě pořádá výstavu slabozraké grafičky Markéty Evjákové

Evjáková výstavaSONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Olomouc ve spolupráci s Knihovnou města Olomouce – pobočkou Jungmannova Vás srdečně zve na vernisáž výstavy slabozraké grafičky Markéty Evjákové, která se uskuteční v úterý 3. července 2018 v 15 hodin v prostorách pobočky Knihovny města Olomouce (Jungmannova 25). Hudební doprovod vernisáže Martina Michailidisová a Radka Rozkovcová zahraje barokní tance pro zobcové flétny. Výstava se koná od 3. července až do 31. srpna 2018.                                                                                                A kdo je Markéta Evjáková? Narodila se 3. dubna 1982 ve Vsetíně, nyní působí v Brně. Jedenáct let navštěvovala Základní uměleckou školu, různé výtvarné kroužky a účastnila se výtvarných soutěží. Na gymnáziu maturovala z výtvarné výchovy na téma Valašská architektura. S grafickými programy se poprvé setkala na gymnáziu. Nemohla však studovat výtvarný obor, a tak vystudovala informační výchovu a český jazyk na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po úspěšném dokončení magisterského studia v roce 2005 začala pracovat jako grafička v Deníku.

Od předškolního věku nosí brýle. Ve třinácti letech začala používat i druhé, ještě silnější brýle na čtení. Lékaři jí diagnostikovali makulární degeneraci a drúzové papily. Má výpadky v centrální oblasti vidění a bez velkého přiblížení nerozezná detaily.

Jak tedy tvoří? Dříve malovala barvami, kreslila rudkou i uhlem. Nejraději tvořila portréty. Od roku 2005 ale nejvíc kreslí na počítači, na kterém může pracovat díky zvětšení. Nemaluje žádnou nestandardní pomůckou, ale běžnou počítačovou myší v grafických programech.

Čím je její tvorba charakteristická? Autorčina grafická tvorba je plná zářivých barev i geometrických útvarů, jejichž sladění krásně zapadne do moderních interiérů. Do svých obrazů vnáší radost, pozitivní myšlení a dětskou hravost.

Co vše už vytvořila? Ilustrace knihy „Babičko, dědo, vezměte si mne na prázdniny!“, ilustrace k připravované básnické sbírce „Zloděj miniatur“, vánoční a velikonoční pohlednice, PFka, obalový design na hračky, obaly na CD, portréty podle fotografií a letáky, plakáty, loga či infografiky.