Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Povodňová pomoc vyrazila z Olomouce do České Lípy

acho.jpgDnes dopoledne odjelo auto Arcidiecézní charity Olomouc se třemi humanitárními pracovníky a potřebným materiálem. Do pomoci se zapojují také další farní či oblastní Charity v olomoucké arcidiecézi. Veřejnost v Olomouci může pomoc po povodních v Čechách podpořit materiální nebo finanční sbírkou. Obě probíhají v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ulici č. 6.

Materiál, který Charita veze, je z krizového skladu Arcidiecézní charity Olomouc. Jedná se o nářadí, čistící, úklidové a desinfekční prostředky, vysavače bahna, vysoušeče a vysokotlaké čističe wap.

 

Z materiálních položek, které jsou na Charitě dále přijímány, to jsou: úklidové, desinfekční a čistící prostředky, prací prášky, hadry a gumové rukavice, z nářadí se jedná zejména o nové lopaty, košťata, stavební kolečka a z technických prostředků pak funkční vysokotlaké čističe (WAP), kalová čerpadla, vysavače bahna, vysoušeče a benzínové elektrocentrály.

Finanční sbírku lze podpořit složením jakéhokoli finančního daru v hotovosti. Charita má za tímto účelem k dispozici úředně evidované sběrací listiny.

Výjezd humanitárních pracovníků se uskutečnil na základě konkrétní výzvy Diecézní charity Litoměřice a materiál je určen pro popovodňovou pomoc, kterou realizuje Farní charita Česká Lípa.

 

Součástí Arcidiecézní charity Olomouc je na třicet farních či oblastních Charit. I ty se snaží dle svých možností do pomoci zapojovat. Např. Charita Svitavy dnes do pomoci zapůjčila své čtyři vysoušeče, pracovníci Charit Olomouc a Uherské Hradiště jsou připraveni v případě potřeby vyrazit do postižených oblastí, kde by prováděli psychosociální pomoc a sociální šetření.V Zábřehu mají v sídle Charity pro veřejnost připravenou sbírkovou kasičku a v případě konkrétní výzvy jsou také připraveni do postižených oblastí vyslat svůj samostatně fungující tým dobrovolníků.

 

Z Arcidiecézní charity Olomouc dnes vyrazili pracovníci, kteří mají zkušenosti s pomocí po povodních na Moravě v roce 2009, jarních povodní v roce 2010 a také letošní červencové mise po povodních na Ukrajině, ze kterých se vrátili teprve minulý čtvrtek.

 

Pro pomoc postiženým povodněmi Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku. Charitní sbírkový účet pro pomoc obětem povodní č. ú. 501 500 3434/5500, var. symbol 444 (veřejnou sbírku administruje Diecézní charita ostravsko opavská). Sbírku lze podpořit odesláním sms ve tvaru DMS POVODNE2010 na telefonní číslo 87 777. (Cena DMS je 30,- Kč, Charita obdrží 27,- Kč. Službu DMS zabezpečuje Fórum dárců.)

 

Bližší informace: Robert Neugebauer, mobil: 737 968 346