Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

NOVOU NAUČNOU STEZKOU PROVEDE DĚTI „JAVORNICKÝ KARLÍK“

(Nejen) rodiny s dětmi mají na Javornicku o důvod více poznávat krásy Rychlebských hor. Na cestu je zve a průvodcem jim bude malý hudební génius Karl Ditters z Dittersdorfu, který je s Javornickem neodlučitelně spjat.

Na celém území Jesenického regionu vznikají nové turistické atrakce - tzn. naučné stezky. Většinou sledují tři cíle - zatraktivnit, přilákat a poučit místní i příchozí návštěvníky regionu o zajímavostech navštívených míst. Můžete je pěšky a některé dokonce už i na kole. Avšak ve většině případů se jedná o naučné stezky pro dospělé turisty.

To platilo do letošního května. První vlaštovka se zrodila v Javorníku a jeho blízkém okolí. Naučnou stezkou, vedoucí z javornického náměstí přes kapli sv. Antonína, Čertovu kazatelnu, zříceninu hradu Rychleby a Račí údolí zpět do Javorníku, vás provede mladý hudební génius Karlík Ditters. Dětem na stezce vypráví příběhy a legendy, dotýkající se míst, kudy stezka vede. Trasa není nijak náročná, až na malý úsek ze zříceniny hradu Rychleby, kde je potřeba zdolat krkolomný sestup na cestu k Tančírně.

Celkem je po sedmi kilometrové trase rozmístěno šest informačních cedulí. Pokud máte zájem dozvědět se o stezce ještě před samotnou návštěvou, zajděte si do informačních center v Jeseníku nebo Javorníku, kde je k dostání brožurka s příběhy i mapkou trasy. Novou dětskou naučnou stezku zrealizovalo občanské sdružení NA JEDNÉ LODI, které má v plánu podobných aktivit více, ve spolupráci s Městem Javorník.