Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vršky od PET lahví pomáhají

Charita Zábřeh, významný regionální poskytovatel domácí zdravotní péče, sociálních služeb a humanitární pomoci, spouští během měsíce září 2010 nový projekt. Nese název „Vršky pomáhají" a jak už název možná napovídá, spojuje v sobě prvky sociální pomoci a ekologického „zeleného" chování. Jeho cílem je podpora „zdravého" rozvoje místního života komunity. Charita chce vytvořit v budoucnu samofinancovatelný, ekologicky účelný projekt na resocializaci lidí bez práce a někdy i bez domova.

 

Projekt spočívá ve sběru uzávěrů (vršků) z PET lahví, které jsou pro své snadné znovuvyužití na trhu s odpady nejhodnotnější. Charita Zábřeh jejich sběrem a následným třízením zaměstnává lidi v hmotné nouzi, jednotlivce, kteří jsou stiženi dlouhodobou nezaměstnaností a propadají sítem sociální pomoci až na dno. Jejich úkolem je shromážděné vršky vytřídit do pytlů podle jednotlivých barev. Charita má následně sjednán výkup takto separovaných plastů. Spolupracuje s firmou, která vršky dále druhotně zpracovává a mění je na surovinu použitelnou pro výrobu dalších užitečných věcí - plastové zahradní prvky, prvky pro stavebnictví, věci denní potřeby apod.

 

Charita již v malém rozsahu (dvě sběrná místa v Charitním domě a v kostele sv. Bartoloměje) vršky sbírá od listopadu 2008. Pro další kroky však čekala na to, jak dopadne debata zákonodárců nad možností zvažovaného zálohování a zpětného výkupu kompletních PET lahví. Poté co v srpnu legislativně zcela padla možnost tento zpětný výkup obdobně jako u skleněných lahví uskutečňovat, chce zábřežská Charita tuto svoji aktivitu daleko více rozšířit. Kromě toho, že jde o smysluplnou činnost pro lidi na okraji společnosti, také proto, že výnos s odprodeje takto vytřízených vršků je pro ni zajímavým a stálým zdrojem na financování programů pro lidi v hmotné nouzi. Lidé bez práce tak vlastně pomáhají financovat programy pomoci pro ně samotné. S rozšířením projektu aktuálně Charitě pomáhají i dobrovolníci z řad mládeže a studentů VŠ.

 

Zábřežská Charita získala díky finančním prostředkům z Olomouckého kraje poskytnutých v rámci programu Podpory aktivit zaměřených na sociální začleňování (sociální prevence - prevence kriminality) možnost zřídit zázemí pro dobrovolnickou činnost lidí v hmotné nouzi. Jde o malou dílnu, ve které je mimo jiné umístěna třídící linka na PET vršky a lidé tam budou moci pracovat i během zimních měsíců, kdy pro ně již není dostatek venkovních prací.

 

Krajem aktuálně podpořený projekt „Kdo pracuje, nezlobí" rozvíjí aktivity dobrovolnické služby pro lidi v hmotné nouzi. Jde o službu pro města a obce a jejich chudé. Platná legislativa (od r. 2009) vede k aktivitě, vyžaduje vlastní přičinění a „odměňuje" odpracování 20 resp. 30 hodin měsíčně nárůstem dávky příspěvku na živobytí nad existenční minimum. Prakticky tak lidem v hmotné nouzi - pokud pracují pro veřejné instituce či neziskové organizace - neklesnou sociální dávky v hmotné nouzi až o 1.500 Kč a otevírá se také jedinečný prostor, jak s nimi začít koncepčně pracovat. Charita organizuje výkon dobrovolnické služby již od května 2009, doposud programem prošlo 216 lidí z oblasti mikroregionů Zábřežska i Mohelnicka. Třetina z tohoto počtu pomáhá přímo v Charitě, zbytek plní různé úkoly u 30 různých přijímacích organizací. Počet lidí v hmotné nouzi se přitom v době ekonomické krize více než zdvojnásobil.

 

Pracovníci Charity za 15 měsíců realizace akreditovaného programu Dobrovolnictví nezaměstnaných udělali zkušenost, že lidem, kterým hrozí sociální vyloučení, nejvíce pomůže možnost někam patřit, dát přebytku volného času náplň a vidět její užitečnost. Ověřenou zkušeností je fakt, že lidé nemají původní potřebu užívat návykové látky (dochází ke snížení spotřeby alkoholu) ani páchat drobnou kriminalitu (výpadek v příjmech není tak markantní). Výkon dobrovolnické činnosti evidentně také zvyšuje jejich úspěšnost na trhu práce, dochází k obnovení pracovních návyků. Dvacet dobrovolníků z programu již nalezlo pracovní uplatnění u okolních zaměstnavatelů.

 

Obrovskou výhodou Charitou připravovaného projektu „Vršky pomáhají" je to, že na něm lze „zaměstnat" i lidi, které pro jejich zevnějšek, vzhled, způsob vyjadřování či jednání nikde jinde nepřijmou. Charita chce takto zajistit pravidelnou a stabilní „práci" pro 20 lidí, kteří z rozmanitých důvodů propadají sociální sítí až na dno. Aby to bylo možné, musí Charita rozšířit povědomí o projektu, počet sběrných míst a získat stabilní přísun materiálu.

 

„Chceme tedy požádat jednotlivce, instituce a společenství, aby se staly partnery - když už tedy musíme nápoje v tomto druhu balení konzumovat - ve sbírání plastových různobarevných vršků od PET lahví. Pomůže nám to, když je budou lidé doma či v práci cíleně odkládat a pak nám je doručí. V prvé řadě bychom ale chtěli požádat o spolupráci při zřizování jednotlivých sběrných míst v okolních obcích. Chceme je založit v místech s velkým výskytem osob, co nejblíže „dárcům" tak, aby lidé nemuseli vozit vršky až k nám do Zábřeha. Můžete-li nám tedy nabídnout ve svém úřadu, instituci, provozovně či obchodu, prostor 1m2 pro zřízení čistého a důstojného sběrného místa, ozvěte se prosím koordinátorce celého projektu Ludmile Macákové (Žižkova 17, Zábřeh; telefon 736 529 295; email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Budeme Vám velmi vděčni. Umístíme zde sběrný plastový box, o úklid jeho okolí i vyprázdnění pytle se bude pravidelně starat jeden náš dobrovolník. Vaše zázemí následně zaneseme do seznamu a mapy sběrných míst."

 

 

Do jednoho kilogramu suroviny, za který Charita obdrží ve výkupu 5 Kč, je třeba nasbírat 400 ks vršků z PET lahví. „Vyšší výkupní cenou chce podnikatel (fa Jelínek-Trading s.r.o.) podpořit naše snažení ve prospěch potřebných. Doposud jsme obdrželi z mnoha míst nejen Moravy zhruba 1.100 kg uzávěrů, celých 220 kg například vysbírali organizátoři při dětském dnu v Rovensku. Soutěžit ve sběru pak mezi sebou mohou i základní školy či jednotlivé třídy."

 

Pro Charitu je také důležitý environmentální apel směrem ke společnosti na odpovědné chování v oblasti odpadového hospodářství. Přestože tento projekt je závislý na spotřebě nápojů v plastových lahvích, všichni víme velmi dobře, že lepší je kupovat nápoje v opakovaně využitelných nádobách. Vysbírané vršky se zpracovávají tak, že se rozemelou na drť, přemění na taveninu, odfiltrují se nečistoty a následně se vyrobí obarvitelné granule pro další použití. Recyklací plastů dochází k šetření přírodních zdrojů. Dojde také ke snížení ekologické zátěže životního prostředí odpady. Vaše pomoc tak bude směřovat nejen Charitě a potřebným lidem, o které se stará - pomáháme tak životnímu prostředí, které společně sdílíme. V budoucnu Charita uvažuje o dalším možném využití takto zřízených sběrných míst - vybírání známek či brýlí pro misie.

 

Jiří Karger - ředitel Charity Zábřeh (tel. 736509430)

Ludmila Macáková - vedoucí Dobrovolnického centra (tel. 736529295)

Projekt „Kdo pracuje, nezlobí" byl finančně podpořen Olomouckým krajem. Děkujeme!