Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Evropský rok dobrovolnictví 2011

EYV Rok 2011 byl vyhlášen „Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství". V Evropské unii se na dobrovolné činnosti podílí miliony občanů. Lidé všech věkových skupin přispívají k životu společenství tím, že investují část svého volného času do práce v organizacích občanské společnosti, klubech mládeže, v nemocnicích, ve školách, sportovních klubech atd. Pro Evropskou komisi je dobrovolná činnost aktivním výrazem občanské angažovanosti, která posiluje společné evropské hodnoty, jako jsou solidarita a sociální soudržnost. Dobrovolná činnost rovněž nabízí významné příležitosti učit se, protože zapojení do dobrovolných činností může lidem pomoci osvojit si nové dovednosti a rozvíjet schopnosti, a dokonce zlepšit své šance na získání zaměstnání.

To je důležité zejména v době ekonomické krize.

Dobrovolná činnost hraje důležitou roli v tak odlišných sférách, jako jsou vzdělávání, mládež, kultura, sport, životní prostředí, zdravotnictví, sociální péče, ochrana spotřebitelů, humanitární pomoc, rozvojová politika, výzkum, rovné příležitosti a vnější vztahy. Dobrovolná činnost má velký a dosud nedostatečně využívaný potenciál, pokud jde o sociální a ekonomický rozvoj Evropy.

Cíle Evropského roku dobrovolnictví 2011: usilovat o to, aby bylo v EU vytvořeno prostředí příznivé pro dobrovolnictví s cílem zakotvit dobrovolnictví jakožto součást podpory občanské účasti a činností lidí pro lidi v kontextu EU a ve vhodných a nezbytných případech řešit stávající překážky bránící dobrovolným činnostem; umožnit organizátorům dobrovolných činností, aby zlepšili jejich kvalitu, s cílem usnadňovat dobrovolné činnosti a pomáhat organizátorům zavádět nové druhy dobrovolných činností a podněcovat navazování kontaktů (networking), mobilitu, spolupráci a součinnost v rámci občanské společnosti a mezi občanskou společností a dalšími oblastmi v rámci EU; oceňovat a uznávat dobrovolné činnosti s cílem podporovat vhodné pobídky pro jednotlivce, společnosti a organizace pro rozvoj dobrovolníků a na úrovni EU a členských států zajistit uznávání dobrovolnictví ze strany tvůrců politik, organizací občanské společnosti, veřejných institucí a odvětví formálního a neformálního vzdělávání, jakož i zaměstnavatelů, pokud jde o dovednosti kompetence rozvíjené prostřednictvím dobrovolnictví; zlepšit povědomí o hodnotě a významu dobrovolnictví s cílem zlepšit obecné povědomí o důležitosti dobrovolnictví jakožto projevu účasti občanů, která přispívá k řešení otázek společného zájmu všech členských států, jako je harmonický rozvoj společnosti a sociální soudržnost.

Komise očekává, že Evropský rok dobrovolné činnosti povede k rozšíření dobrovolné činnosti a větší informovanosti o její přidané hodnotě a že vyzdvihne spojitost mezi dobrovolnou angažovaností na místní úrovni a jejím významem v širším evropském kontextu.

Evropský rok dobrovolné činnosti by měl pomoci dobrovolným pracovníkům a dobrovolným organizacím ze všech koutů Evropy setkávat se a učit se tomu, co se v jiných zemích dělá nejlépe. Veřejné úřady budou moci se dovědět více o dobrovolných pracovnících a usnadnit dobrovolnou činnost. Občané, kteří toho o dobrovolné činnosti moc nevědí, by se měli o ní dovědět více, a možná se jednoho dne sami stanou dobrovolníky. Evropský rok by rovněž měl přinést uznání dobrovolným pracovníkům.

Příprava Evropského roku dobrovolnictví 2011: Komise navrhuje vyčlenit pro Evropský rok dobrovolné činnosti rozpočet ve výši šesti milionů eur na přípravné akce, které by začaly v roce 2010. Navrhované činnosti by se měly zaměřit na komunikaci a zvyšování povědomí na základě konferencí, seminářů, výměny zkušeností a publikací.

Podobné činnosti by se měly v členských státech uskutečňovat prostřednictvím národních koordinačních struktur. Důraz by měl být kladen na financování projektů, které mají rozměr dobrovolné činnosti v akčních programech EU, jako je program Mládež v akci. Cílem je zapojit všechny úrovně: evropskou, státní, regionální a místní. Odpovědnost za Evropský rok by měli mít dobrovolní pracovníci a dobrovolné organizace; mnoho činností a oslav bude organizováno zespodu.

Hlavní plánované aktivity k ERD: V České republice je národním koordinátorem Evropského roku Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kontaktní osoba: Mgr. Jana Heřmanová, ředitelka odboru pro mládež, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript '; document.write( '' ); document.write( addy_text37279 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny.

Web Evropského roku najdete nyní na www.eyvolunteering.eu, má se změnit na oficiální adresu

www.europa.eu/volunteering

Z aktivit Ministerstva školství: komunikační kampaň na evropské a národní úrovni (jednotné logo, motto české kampaně: "I ty můžeš být dobrovolník!", ...), vytvoření nového zákona o dobrovolnictví (v gesci Ministerstva vnitra, předpokládá se uznání člena organizace jako dobrovolníka), vytvoření národního akčního plánu na podporu rozvoje dobrovolnictví (v gesci MŠMT), předpokládá se úvodní národní konference v lednu 2011 (možná i síťovací setkání na podzim 2010) a závěrečná v prosinci 2011 nebo lednu 2012 a další akce.

MŠMT na podzim vyhlásí 2. kolo mimořádného dotačního programu na podporu dobrovolnictví.

První kolo viz http://www.msmt.cz/mladez/vyhlaseni-mimoradneho-dotacniho-programuevropsky-rok

European volunteering tour: Součástí kampaně k Evropskému roku dobrovolnictví je řetěz akcí probíhajících postupně ve všech hlavních městech 27 členských států Unie. Cílem je přiblížit poslání Evropského roku místním komunitám. V každém z hlavních měst potrvá „tour" mezi týdnem a 15 dny. Česká část evropské „tour" proběhne 1. - 7. listopadu 2011 v Praze a organizace pracující s dobrovolníky budou mít možnost se zapojit a představit svoji činnost, vzájemně se setkat, prezentovat se veřejnosti a ukázat svoji energii a entuziasmus, diskutovat o klíčových tématech dotýkajících se budoucnosti dobrovolnictví, seznámit se s aspekty dobrovolnictví v ostatních členských státech Unie a s evropskou dimenzí dobrovolnictví.

 

Ze zdrojů volně dostupných na Internetu zpracoval

Hynek Pečinka, 21. 9. 2010

 

Duha Velká Medvědice - sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Schweitzerova 442/70, 779 00 Olomouc | tel. +420 602431149 | Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny | www.medvedice.net

 

Kdo je Duha Velká Medvědice? Originální spolek fajn lidí, který připravuje duhově barevné programy pro aktivní volný čas dětí a mládeže - jednodenní či víkendové akce v přírodě, doma i ve světě zaměřené na turistiku, sporty a hry, amatérskou kulturu a mezinárodní výměny mládeže. Účastníkům svých akcí nabízí netradiční a silné zážitky.