Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jízda autem

 

 

Více než 50 nevidomých a slabozrakých účastníků prakticky z celé Moravy se svými průvodci prožilo zcela určitě nezapomenutelné okamžiky na letišti v Olomouci-Neředíně. V sobotu 18. září pro ně zorganizovalo TyfloCentrum Olomouc, o.p.s. celou řadu prezentací v prostoru letiště včetně možnosti řídit auto "bez zrakové kontroly".

 

Už první akce byla pro všechny neopakovatelným zážitkem. Příslušníci zásahové skupiny Hasičského záchranného sboru v Olomouci předvedli vyprošťování zraněných cestujících z nabouraného vozidla. Během deseti minut dokázali pomocí hydraulických nůžek odstranit všechny dveře auta, odkrýt jeho střechu, odstranit přední i zadní sklo, odstranit záchranné pásy a nakonec vyprostit pomyslné zraněné osoby. Vše komentoval jeden ze záchranářů pomocí megafonu, aby nevidomí účastníci měli průběžné informace o jednotlivých fázích vyprošťovací akce. Viděli jsme opravdu perfektní a bleskovou záchrannou akci. Poté členové zásahové jednotky ukázali zájemcům nástroje, pomocí kterých vyprošťovali postižené, mohli si "prohlédnout" vrak vozidla a nakonec i celé hasičské auto včetně jednotlivých hasičských zařízení a dokonce se mohli posadit i do kabiny řidiče.

 

Poté byla zahájena zážitková část "Bílého dne na letišti". Pro zájemce o řízení auta byla k dispozici tři vozidla, která pro tuto akci zajistil Ing. Zdeněk Havala, majitel olomoucké autoškoly. Skvělí a trpěliví instruktoři autoškoly nejprve seznámili zrakově postižené adepty s jednotlivými prvky řízení auta a pak pod jejich dohledem se vydali na jízdu po letištní ploše.

 

Někteří z "řidičů" si zopakovali jízdu autem po mnoha letech, protože v době kdy ještě viděli, osobní auto řídili nebo dokonce byli i řidiči z povolání. A také zde byli ti, kteří si vyzkoušeli řízení vozidla poprvé v životě a tak si mohli prožít a vyzkoušet to, co pro vidícího člověka je běžnou samozřejmostí.

 

Zde jsou čerstvé dojmy z jízdy jednoho z účastníků, 19-letého Karla Giebische:

 

"Musím říct, že to bylo úžasné a bude-li někdy možnost, půjdu si to zkusit znovu. No, řekněte sami: Vyzkoušet si řídit auto, i když nevidíte to je něco, co se vám nenabízí každý den, nemám pravdu? Z řízení auta mám super zážitek a myslím si, že ze mě tak rychle nevyprchá. Bylo to něco úžasného a skvělého."

 

Mezitím se skupinky návštěvníků se zrakovým handicapem mohly zúčastnit komentované prohlídky Leteckého muzea. Zasvěceným a vysoce kvalifikovaným průvodcem jim byl prezident 1. leteckého školního pluku, který je zřizovatelem muzea, pan Zdeněk Svobodník. Účastníci si mohli "hmatem" prohlédnout mnoho exponátů muzea, k nimž patřily modely některých letadel, ale i motor a další části známého vojenského letounu MIG 21, kabinu pilota, katapultovací zařízení a mnohé další exponáty. Rovněž jsme si mohli prohlédnout zvenčí i zevnitř "Andulu", jinak letadlo AN2, elegantní ultralight, několik vrtulníků a v hangárech pak celou řadu menších letadel a kluzáků.

 

Za vstřícnost a ochotu chceme touto cestou poděkovat a ocenit všechny, kteří nám připravili skvělé a nezapomenutelné zážitky na Olomouckém letišti.

 

Patří mezi ně Hasičský záchranný sbor v Olomouci, ředitel Olomouckého letiště Vlastimil Ritter, Zdeněk Svobodník z Leteckého muzea a v neposlední řadě Ing. Havala, ředitel autoškoly.