Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Kroměříž hostila dobrovolníky z olomoucké arcidiecéze

 

V sobotu 18.9. se v Kroměříži v rámci 3. setkání dobrovolníků Charity sjelo více než 600 dobrovolníků. V rámci setkání se dobrovolníci nejprve sešli na mši svaté sloužené olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem. Na tuto mši pak navazoval odpolední zábavný program pro dospělé i pro děti, složený z divadelních vystoupení, besedy, her či prohlídky zámku a dalších atraktivních míst hanáckých Atén. Setkání dobrovolníků zahájilo týden, kdy se veřejnosti v České republice bude Charita prezentovat v rámci „Dne Charity", který připadá na svátek sv. Vincence z Pauly (27. září), jednoho ze zakladatelů moderní charity a péče o chudé.

 

V rámci mše svaté udělil ředitel Arcidiecézní charity Olomouc své zvláštní poděkování vybraným dobrovolníkům za jejich nasazení a pomoc charitativnímu dílu. Oceněni byli: Marie Jálová (z Charity Luhačovice), Marcela Kolomazníková (Olomouc), manželé Krajčovi (Uherský Brod), Vladimír Výleta (Kyjov), Tomáš Kobza (Charita Zábřeh), Marie Habartíková, Vlastimil Kuřimský a Kamil Psotka (Uherské Hradiště) a kolektiv dobrovolníků z dobrovolné Charity Bohuňovice.

 

Setkání se zúčastnili dobrovolníci z celkem 15 dobrovolných či profesionálních Charit Olomouckého a Zlínského kraje. Kromě dobrovolníků z Kroměříže jich nejvíce přijelo z Charity v Novém Hrozenkově a Uherském Hradišti.

 

Pro dobrovolníky z řad dětí, které se účastní tříkrálové sbírky byla připravena dvě vystoupení loutkového divadla a řada her s charitativní tématikou zaměřených na historické osobnosti, které se podílely na rozvoji charitativního díla. Pro dospělé herci a zpěváci Slezského divadla v Opavě odehráli své operetní představení "Láska brány otevírá", které bylo plné humoru a hlavně známých operetních melodií.

 

Účastníci setkání měli také možnost prohlédnout si kroměřížský zámek, arcibiskupskou mincovnu a obrazárnu, vystoupit na zámeckou věž a navštívit Kroměřížské zahrady. Za zmínku stojí také fakt, že mše svatá se konala v kostele sv. Mořice v Kroměříži, jehož 750. výročí založení si místní církev ve spolupráci s dalšími místními organizacemi připomíná řadou aktivit kulturního, vzdělávacího i duchovního charakteru.

 

Přízeň dobrovolníkům Charity podporou tohoto setkání projevilo zejména Město Kroměříž a Arcibiskupský zámek Kroměříž.

 

Bližší informace: Mgr. Marek Navrátil, 739 526 278, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny