Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Výstava „Veřejné zdraví začíná kojením“ se představuje v Olomouci

Fotografie-na-podporu-kojenProstřednictvím unikátní putovní výstavy představující soubor snímků na téma kojení napříč kontinenty si její organizátoři, firma Bayer, Laktační Liga a RC Heřmánek kladou za cíl zvyšovat povědomí o významu kojení pro zdraví matky, dítěte a vlivu kojení na stav veřejného zdraví společnosti.   

Díky odhodlání Rodinného centra Heřmánek budou v Olomouci po dobu jednoho měsíce představeny v olomouckém Té&Café Kratochvíle na Sokolské ulici k vidění unikátní snímky fotografů a cestovatelů Davida a Miroslava Švejnohových k tématu kojení napříč kontinenty. Snímky moderátorky a cvičitelky Jany Havrdové, zachycené fotografem Pavlem Vítkem doplňují výstavu z lokální perspektivy. Slavnostní otevření komunikující význam kojení z mnoha aspektů odstartovalo v Té&Café Kratochvíle další část putovní fotografické výstavy s výmluvným názvem: „Veřejné zdraví začíná kojením“.

„ Snížení nemocnosti díky kojení má obrovský vliv na veřejné zdraví. Kojení výrazně prospívá také ženě. Snižuje výskyt rakoviny prsu, vaječníků, hrdla děložního, osteoporózy v pozdějším věku, cukrovky a také metabolického syndromu, protože kojící ženy mají příznivější hodnoty krevního cukru a lipidů v prvních týdnech po porodu než zeny nekojící (multicentrická studie CARDIA). Mateřské mléko je po dobu prvních šesti měsíců života dítěte nejlepším jídlem a pitím. Žádná jiná strava (ani voda) není během tohoto období nutná“ zdůrazňuje MUDr. Anna Mydlilová z Národního laktačního centra - Laktační ligy, která výstavu „Veřejné zdraví začíná kojením“ ve spolupráci s firmou Bayer zaštítila.

V ČR se zdravotní stav dětské populace i přes dobrou úroveň zdravotnické péče výrazně nezlepšuje. Stoupá počet alergických onemocnění, obezity, nárůst onemocnění nervového systému, respiračních onemocnění. Za nejzávažnější příčiny tohoto stavu je považována nesprávná životospráva, nepříznivé socioekonomické vlivy a některé faktory životního prostředí. Výživové poradenství a motivace matek ke správné výživě jsou jedny z klíčových složek strategie Světové zdravotnické organizace k řešení nemocnosti dětí. Matky se správnými stravovacími návyky je pak předávají svým dětem.  Bylo prokázáno, že opatření, provedená v domácím prostředí a komunitě, mají významný vliv na zlepšení výživových zvyklostí dítěte.  

„Hlavním cílem této iniciativy je podpora komunikace významu kojení pro veřejné zdraví a zdůraznění nutnosti větší podpory kojení v Čechách. Naše firma se v duchu své vize „ Věda pro lepší život“ snaží zvyšovat kvalitu života na naší planetě. Podpora tématu kojení je pro nás naprosto přirozenou součástí naší společenské a sociální odpovědnost.“, uvedla u příležitosti otevření výstavy v Olomouci Daniela Červenclová, za organizátora výstavy, firmu Bayer.

Výrobky z portfolia firmy Bayer se snaží zlepšovat kvalitu života a usnadňovat maminkám péči o děti. Značka Bepanthen nabízí široké portfolio přípravků pro správnou péči o pokožku. Bepanthen přípravky napomáhají regeneraci, epitelizaci a rychlejšímu hojení pokožky. Nejznámější z nich je Bepanthen Mast, osvědčená na prevenci vzniku opruzení zadečku u dětí, které nosí plenky. Bepanthen Mast je léčivý přípravek s klinicky prokázanou účinností, specifickým složením. Díky dexpanthenolu napomáhá každodenní ochraně pokožky. Bepanthen Mast neobsahuje složky, které by pokožku mohly zbytečně zatěžovat - zinek, konzervanty, parfemaci ani jiné alergeny. Bepanthen Mast splňuje vlastnosti optimálního přípravku k ošetřování dětské pokožky. Je proto doporučován pediatry a dermatology. Bepanthen Mast s oblibou používají i kojící maminky k ošetření namáhaných prsních bradavek.

Podpora a komunikace významu kojení pro veřejné zdraví a životní prostředí patří do oblasti společenské odpovědnosti firmy Bayer v ČR. Již třetím rokem tato firma v ČR organizuje výstavy na zvyšování povědomí o významu kojení a pomáhá Laktační lize s komunikací tohoto tématu.

Výstava „Veřejné zdraví začíná kojením“ bude v prostorách Té&Café Kratochvíle, na Sokolské ulici 36 k vidění až do 14. Června 2012, poté putuje do nemocnice v Ústí nad Labem. Další informace jsou k dispozici na www.kojeni.cz