Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Ocenění v rámci Dne Charity

Při příležitosti Dne Charity došlo k ohodnocení příznivců celorepublikové činnosti Charity.

 

Slavnostní ceremoniál se konal 23. září v Praze na Malé Straně - v Augustiniánském klášteru a kostele sv. Tomáše. Za pořádající Charitu ČR se akce zúčastnil prezident, biskup českobudějovické diecéze Mons. Pavel Posád a ředitel Charity ČR Ing. Oldřich Haičman.

 

Prezident ve svém projevu připomněl, že je těžké vybrat z velkého zástupu pracovníků, dobrovolníků a příznivců jen těch 28, kteří převezmou ocenění. „Ocenit chceme jen některé, poděkovat chceme při příležitosti svátku Charity všem." Připomněl také slova papeže Benedikta XVI., která pronesl při své nedávné pastorační návštěvě Anglie. „Modernizace a nové poznatky ve zdravotnictví pomáhají prodloužit střední dobu života. Je důležité nepodlehnout obavám z demografického stárnutí obyvatelstva; rostoucí počet starých lidí nemusí nést pouze obavy z toho, jak je uživíme, jak pro ně zajistíme penze a kolik lidí na ně musí pracovat. Je nutné rozpoznat také požehnání pro společnost, který tento trend nese. Můžeme a musíme se učit ze zkušenosti a moudrosti dřívějších generací. Péče o staré není velkorysostí, ale splátkou dluhu vděčnosti. Úkolem Charity je pomoci, aby s prodlužující se dobou dožití byla zachována také sociální, duševní a duchovní kvalita života."

 

Ředitel Charity ČR Ing. Haičman vzpomenul hlavní, sice formulací krátké, ale v naplnění nelehké, zadání pro každého pracovníka: „být profesionální službou srdce".

 

Pak již probíhalo předání diplomu, kytice a darů partnerských společností (T-Mobile a Tescoma) jednotlivým oceněným. Za naši Arcidiecézi olomouckou byli v jednotlivých kategoriích k poděkování vybráni:

 

- v kategorii zaměstnanec Pavla Jančíková: ekonomka a účetní Arcidiecézní charity Olomouc za dlouholetou práci pro celou síť Charit, za poskytování metodického vedení a poradenství pro 30 podřízených subjektů

 

- v kategorii dobrovolník MUDr. Irena Lenfeldová: zakládající a dlouholetá dobrovolná ředitelka Charity Konice, která se zasloužila o rozvoj charitního díla a to nejen na tomto území

 

- v kategorii sponzor: společnost A.W. s.r.o. Loštice, výrobce Pravých olomouckých tvarůžků; firma je dlouhodobým a významným donátorem nejen zábřežské Charity - v poslední době poskytla např. příspěvek na nákup víceúčelového auta a infuzní pumpy pro nevyléčitelně nemocné pacienty Charity, zapojuje se i do humanitární pomoci směřující do zahraničí

 

Zástupce firmy A.W. s.r.o. (jednatele Ing. Karla Hlaváčka s manželkou) do Prahy doprovodil i ředitel nominující Charity Zábřeh Bc. Jiří Karger. Ten kromě osobní vděčnosti přišel také s veřejnou výzvou: „ Kdo by se chtěl spolu s námi přidat k poděkování za to, že firma A.W. si všímá prostřednictvím podpory Charity lidí znevýhodněných a potřebných, ať si v době do konce září zakoupí balíček jejich tvarůžků."

 

Mezi dalšími byl za mimořádný čin oceněn 4. skautský oddíl z Jedovnice, jehož členové před tříkrálovým koledováním vyhrnuli nově napadaný sníh u seniorů žijících v této obci na Blanensku a teprve potom vyrazili s pokladničkou na obchůzku. Dále dobrovolnice - pletací babička - paní Věra Šormová z Prahy, která dlouhodobě plete výrobky pro projekty v Čečně, na Ukrajině, a pro nemocnici v Pákistánu. Jednatel firmy z královéhradecka zase převzal poděkování za podporu projektu Adopce na dálku, v níž dlouhodobě podporuje a osobně si dopisuje s celkem 50 dětmi.

 

Charita v blízkosti svátku patrona a inspirátora pro svou práci sv. Vincence z Pauly příznivce charitního díla tako ocenila již podruhé. O kulturní doprovod se postaralo smyčcové Vavrochovo kvarteto. V závěru se konalo i malé občerstvení v ambitech kláštera, při němž bylo možné shlédnout výstavu fotografií pana Kotka z oblastí severních Čech letos zasažených povodněmi.